×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste vochtbestrijders in jouw regio. Je krijgt van elk van hen een offerte op maat, die je rustig kan vergelijken op vlak van werkwijze en prijs. Ga in zee met de vochtbestrijder die je het meest aanspreekt.

Alle offertes die je ontvangt zijn 100% gratis en zonder enige verplichting. Heb je geen goede offerte ontvangen? Dan ben je vrij om je zoektocht naar een vochtbestrijder zelf verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtwering.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is de optimale luchtvochtigheid in huis? Hoe bereiken?

De luchtvochtigheidsgraad bepaalt voor een groot deel het comfort in je woning. Een te hoge of een te lage luchtvochtigheidsgraad in je woning zal je snel merken aan je eigen gezondheid, maar ook aan andere zaken, zoals de muren of je meubels.

Wat is nu juist een optimale luchtvochtigheidsgraad? En hoe kan je deze vochtigheidsgraad bereiken wanneer deze te hoog of te laag is?

In dit artikel:

Wat is luchtvochtigheid?

Laten we beginnen bij het begin, wat is luchtvochtigheid juist?

Spreken we over luchtvochtigheid in huis, dan hebben we het eigenlijk over de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Dit is de hoeveelheid waterdamp dat er in de lucht zit, ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht kan bevatten. De relatieve luchtvochtigheidsgraad wordt altijd uitgedrukt in een percentage.

Hoe hoger het percentage, hoe meer waterdamp er in de lucht zit, dus hoe vochtiger de lucht. Hoe lager het percentage, hoe droger de lucht.

Er zijn verschillende factoren die een invloed uitoefenen op de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Zo spelen de temperatuur en de luchtdruk een rol. In de winter zal vaak de verwarming worden opgezet, wat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheidsgraad in huis daalt. In de winter zal er dus vaker droge lucht in huis zijn, wat bijvoorbeeld tot uiting komt door het feit dat je lippen droog aanvoelen en zelfs barsten.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vochtbestrijding laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een woning zonder vocht!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een droge kelder? Een muur zonder vochtplekken? Een badkamer zonder schimmel? Laat het geen droom blijven. Contacteer vandaag nog een vochtspecialist. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Wat is een optimale luchtvochtigheidsgraad?

We hebben het in dit artikel al een aantal keer gehad over "te droge lucht" of "te vochtige lucht". Wat is nu juist een optimale luchtvochtigheidsgraad in huis?

Wel, de ideale luchtvochtigheidsgraad in huis bedraagt tussen de 40% en de 60%. Streef zoveel mogelijk naar een luchtvochtigheidsgraad in huis rond de 50 à 55%. Dit is namelijk het percentage dat de meeste mensen ervaren als het meest aangenaam en comfortabel.

Let wel op, de relatieve luchtvochtigheidsgraad is niet de enige factor die de luchtkwaliteit in huis bepaalt. Ook de hoeveelheid zuurstof en het CO2-percentage in de lucht bepalen de luchtkwaliteit. Teveel CO2 in de lucht kan zorgen voor hoofdpijn, concentratieproblemen en een gevoel van benauwdheid.

Hoe kan je luchtvochtigheid meten?

De luchtvochtigheidsgraad in huis is eenvoudig te meten met een hygrometer. Veel mensen hebben zo'n toestel al in huis, aangezien een hygrometer vaak is voorzien in een weerstation, een barometer of een digitale thermometer. Ook sommige slimme thermostaten, zoals de Nest Thermostaat, zijn tegenwoordig uitgerust met een hygrometer, waardoor de relatieve luchtvochtigheidsgraad in huis makkelijk is af te lezen van het scherm.

Ben je nog niet in het bezit van zo'n hygrometer? Geen probleem, ze zijn vrijwel overal te koop voor een zeer schappelijke prijs. Voor zo'n 15 à 20€ kan je al een heel degelijke hygrometer aanschaffen.

Te hoge luchtvochtigheid? Oorzaken en gevolgen

De luchtvochtigheidsgraad in huis kan dus zowel te hoog als te laag zijn. Laten we eerst eens kijken hoe het komt dat de luchtvochtigheidsgraad in je woning te hoog is, en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid

We spreken van een te hoge luchtvochtigheidsgraad wanneer deze hoger is dan 60%. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende:

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan een aantal nare gevolgen hebben. Dit zijn maar enkele voorbeelden:

Te lage luchtvochtigheid? Oorzaken en gevolgen

Ook een te lage luchtvochtigheidsgraad is een vaak voorkomende probleem in woningen. In dit geval is de luchtvochtigheidsgraad lager dan 40%. Deze situatie zie je relatief vaker terugkomen in de winter. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van een te lage luchtvochtigheidsgraad?

Oorzaken van een te lage luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheidsgraad is in principe minder schadelijk dan een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Maar toch kan je er soms wel last van hebben. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een te lage luchtvochtigheidsgraad:

Gevolgen van een te lage luchtvochtigheid

Dit zijn de gevolgen van te droge lucht op mens en woning:

Hoe een optimale luchtvochtigheidsgraad bereiken?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de relatieve luchtvochtigheidsgraad in je woning terug z'n ideale niveau bereikt. Soms kan je al een flinke verbetering bereiken met enkele kleine aanpassingen. Soms moet je ingrijpendere oplossingen toepassen.

Luchtcirculatie en ventilatie

De meeste problemen op vlak van luchtvochtigheid zijn het gevolg van een gebrek aan luchtcirculatie. Door een ventilatiesysteem te installeren in je woning, zullen je problemen op vlak van luchtvochtigheid voorgoed van de baan zijn.

Je kan hierbij kiezen uit verschillende soorten ventilatiesystemen. Ventilatiesysteem A is het ventilatiesysteem waarbij zowel toevoer als afvoer van lucht op een natuurlijke wijze gebeurt. Bij ventilatiesysteem B gebeurt de toevoer van lucht mechanisch, terwijl de afvoer natuurlijk verloopt. Bij ventilatiesysteem C zal de lucht natuurlijk worden toegevoerd, terwijl de afvoer mechanisch verloopt. Bij ventilatiesysteem D verloopt zowel de toevoer als de afvoer van lucht mechanisch.

Het installeren van zo'n ventilatiesysteem verhelpt dus veel problemen op vlak van luchtvochtigheid in huis. Kies bij voorkeur voor ventilatiesysteem D, waarbij de luchtvochtigheid in huis nauwgezet wordt gemonitord met behulp van computers.

Los vochtproblemen op

Vochtproblemen, zoals opstijgend vocht en doorslaand vocht, kunnen dus ook een oorzaak zijn van een te hoge luchtvochtigheidsgraad in huis. Door deze problemen op te lossen, kunnen muren opdrogen, en voelen ze niet meer zo muf en vochtig aan. Dit zal een positief effect hebben op de luchtvochtigheidsgraad in huis.

Luchtbevochtiger en luchtontvochtiger

Je kan de luchtvochtigheidsgraad ook aanpakken met behulp van een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger. Deze toestellen doen wat de naam al doet vermoeden. Ze zijn speciaal ontworpen om de lucht in huis vochtiger of minder vochtig te maken.

Er bestaan verschillende modellen van deze toestellen, en er bestaan ook verschillende werkwijzen. Wil je meer weten over deze toestellen en hoe ze juist werken, dan raden we aan om onze artikels hierover te lezen.

Lees meer over de werking van luchtbevochtigers en luchtontvochtigers.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Om vochtproblemen op te lossen, doe je best een beroep op een ervaren specialist. En die vind je via ons offerteformulier. Vul de gegevens in, en wij selecteren de beste specialisten in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op, die je op je gemak kan vergelijken. Je kan er tot 35% mee besparen!

Kies er de offerte uit die je het meest aanstaat, en je vochtproblemen zijn in geen tijd opgelost. Geen offerte gevonden naar je zin? Geen probleem, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Hoe optrekkend vocht behandelen?
Vochtbestrijders: het complete overzicht
Gratis offerte voor vochtbestrijding?