×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste vochtbestrijders in jouw regio. Je krijgt van elk van hen een offerte op maat, die je rustig kan vergelijken op vlak van werkwijze en prijs. Ga in zee met de vochtbestrijder die je het meest aanspreekt.

Alle offertes die je ontvangt zijn 100% gratis en zonder enige verplichting. Heb je geen goede offerte ontvangen? Dan ben je vrij om je zoektocht naar een vochtbestrijder zelf verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtwering.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Optrekkend vocht behandelen: welke methoden hanteren?

Optrekkend vocht is één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen. Het ontstaat doordat grondwater wordt opgezogen door de bakstenen constructie van je woning.

In dit artikel bekijken we hoe optrekkend vocht juist ontstaat, en wat er ertegen kan doen.

In dit artikel:

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Optrekkend vocht ontstaat wanneer de muren van je woning het grondwater opzuigen. Dit is mogelijk omdat sommige poreuze bouwmaterialen, zoals bakstenen, een capillaire werking of zuigkracht hebben. Onder impuls van dit effect zuigen ze dus grondwater op, waarna dit grondwater verder in de muren opstijgt. Vergelijk het met een spons dat water opzuigt en vasthoudt.

Grondwater kan dankzij het poreuze karakter van vooral bakstenen muren verder in de muur opstijgen, zelfs tot bovenliggende verdiepingen. Het is dus perfect mogelijk dat de muren op het gelijkvloers vochtig aanvoelen als gevolg van optrekkend vocht, zelfs al ligt er nog een kelder onder.

Optrekkend vocht wordt nog verder in de hand gewerkt door een gebrek aan ventilatie. Vochtige lucht wordt niet weggevoerd en blijft in de woning hangen, waarna het zich vastzet op de muren. Dit doet de muren vochtig aanvoelen.

Optrekkend vocht is een fenomeen dat vooral bij oudere woningen voorkomt. Vooral woningen met oude bakstenen muren zijn hier slachtoffer van, omdat dit soort muren vaak een poreus karakter hebben. Bovendien werden bij de bouw van oudere woningen nog geen maatregelen genomen ter preventie van optrekkend vocht, waardoor ze nu de nodige problemen ervaren. In nieuwbouwwoningen worden die maatregelen wel genomen, waardoor ze veel minder last hebben van optrekkend vocht.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vochtbestrijding laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een woning zonder vocht!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een droge kelder? Een muur zonder vochtplekken? Een badkamer zonder schimmel? Laat het geen droom blijven. Contacteer vandaag nog een vochtspecialist. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Gevolgen van optrekkend vocht

Optrekkend vocht in de muren heeft een aantal nare gevolgen. Niet enkel voor de muren, maar bijvoorbeeld ook voor je gezondheid.

Optrekkend vocht zal natuurlijk in de eerste plaats een impact hebben op de muren, daar waar het vocht zich manifesteert. De muren zullen vochtig en week aanvoelen. Dit zal je bijvoorbeeld kunnen merken aan het behang dat loskomt, of het pleisterwerk dat afbrokkelt.

De zouten in het grondwater zullen zich afzetten op de muren, wat voor plekken zorgt op de muren. Ook op basis van deze plekken is optrekkend vocht dus makkelijk te herkennen.

Optrekkend vocht beperkt zich niet tot enkele vochtplekken op de muren. Het brengt de hele stabiliteit van je woning in gevaar. Optrekkend vocht maakt de muren week en instabiel, wat de constructie van de woning in gevaar brengt.

Net zoals alle andere vochtproblemen brengt ook optrekkend vocht de nodige gezondheidsrisico's voort. Optrekkend vocht in de muren stimuleert de vochtigheidsgraad in de woning, wat op lange termijn voor ademhalingsklachten en hoofdpijn kan zorgen bij bewoners.

Optrekkend vocht heeft dus vele nadelen, wat het extreem belangrijk maakt om dit type vochtproblemen snel aan te pakken. Laten we dus eens kijken naar de verschillende methoden om optrekkend vocht te bestrijden.

Hoe optrekkend vocht behandelen

Optrekkend vocht is dus grondwater dat door de muren van je woning wordt opgezogen. Om optrekkend vocht te bestrijden, moet dus vermeden worden dat dit proces zich in gang zet, of dat het vocht de muren kan opstijgen.

Grofweg zijn er twee manieren om optrekkend vocht te bestrijden: injectie van de muren en onderkapping van de muren.

Onderkappen van de muren

Een eerste methode om optrekkend vocht te bestrijden, is het onderkappen van de muren. Bij deze methode zal het rechtstreekse contact tussen de muren en het grondwater worden onderbroken, door onderaan de muren een folie aan te brengen dat geen grondwater doorlaat. Als gevolg van deze folie zullen muren geen grondwater meer kunnen opzuigen, en zal het probleem van optrekkend vocht niet meer kunnen plaatsvinden.

Hoewel dit een zeer efficiënte methode is, die het probleem aan de bron aanpakt, is deze methode ook een zeer moeilijk haalbare methode. Je hebt immers toegang nodig tot de onderkant van de muren, wat in bestaande woningen niet altijd haalbaar is. Wordt er toch voor deze methode gekozen, dan komen er bijna steeds breekwerken aan te pas, waardoor dit een vrij prijzige methode is.

Bij bestaande woningen wordt dan ook vaak gekozen voor een tweede methode: het injecteren van de muren.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht

De tweede methode om optrekkend vocht te bestrijden, is het injecteren van muren met een vochtwerende gel. Dit is een zeer populaire methode, omdat het de meest haalbare en goedkoopste methode is om optrekkend vocht te bestrijden.

In deze tweede methode zal de muur worden geïnjecteerd met een speciale gel, die een barrière zal vormen in de muur, en hierdoor zal beletten dat vocht verder kan opstijgen in de muur. De werkwijze is heel eenvoudig: er worden op gelijkmatige afstand gaten in de vochtige muur geboord, zo'n 10 à 15cm boven de grond. Nadat alle gaten zijn geboord, worden de gel in de muur geïnjecteerd. Vervolgens zal de gel zich uitzetten en verharden, waardoor het een barrière vormt in de muur. Het vocht zal als gevolg van die barrière niet meer kunnen opstijgen. Het gedeelte van de muur boven de barrière zal nu kunnen opdrogen.

Na het injecteren van de muren is het werk nog niet gedaan. Geef de muur eerst de tijd om op te drogen. Daarna kan je de muur terug herstellen. Al het geteisterde pleisterwerk moet bijvoorbeeld verwijderd worden, en de muur moet terug bepleisterd worden. Daarna kan je de muur terug schilderen of behangen.

Hoeveel kost de behandeling tegen optrekkend vocht?

De kostprijs voor het behandelen van optrekkend vocht varieert uiteraard al naargelang de methode die je kiest. Het onderkappen van de muren is, als gevolg van de moeilijkheidsgraad, de duurste methode. Reken bij deze methode op prijzen van 100 tot 150€ per lopende meter.

Het injecteren van muren met een vochtwerende gel is een methode die iets prijsvriendelijker is. Afhankelijk van de oppervlakte en de moeilijkheidsgraad betaal je bij deze methode zo'n 80 tot 120€ per lopende meter.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht zou je eventueel zelf kunnen doen, indien je handig bent aangelegd. Reken hierbij op een prijs rond de 60€ per lopende meter voor de aankoop van materialen.

We raden het echter niet aan om je muren zelf te injecteren tegen optrekkend vocht. Het is belangrijk dat het werk professioneel wordt uitgevoerd, om het probleem van de eerste keer te kunnen oplossen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met verschillende vochtspecialisten in de buurt, die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van optrekkend vocht. De specialisten die door ons zijn uitgekozen, zullen je elk een offerte op maat voorleggen, waarna je de offertes op je gemak kan vergelijken. Kies er de beste offerte uit, en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Geen offerte naar je zin ontvangen? Geen probleem! Alle offertes zijn gratis én vrijblijvend. Niets te verliezen dus!


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Hoe optrekkend vocht behandelen?
Vochtbestrijders: het complete overzicht
Gratis offerte voor vochtbestrijding?